info@marikenhuis.nl
 06 12 53 92 03
Your Cart

ACTUEEL

40 TIPS & TRICKS

40 tips en tricks als eten met kanker moeilijk is...

 Stichting ‘Beleef je Smaak’, culinair publicist José van Mil en Nazorgcentrum ‘IntermeZZo’ hebben 40 tips en tricks gebundeld om kankerpatiënten en hun familie te helpen bij problemen met eten.

Door chemotherapie kan de smaakbeleving van kankerpatiënten namelijk veranderen of zelfs helemaal verdwijnen. Het eten wordt voor de patiënt dan een extra opgave, terwijl dit hen juist moet sterken tijdens de behandeling. De patiënt en haar familieleden worden nog niet goed genoeg ingelicht over de verandering van de smaakbeleving. Tijdens de behandelingen ontstaan vaak problemen met eten, terwijl eten een belangrijke en sociale component is in deze fase. Smaakverandering, geen eetlust, misselijkheid en moeite bij slikken of een droge mond zijn enkele bijwerkingen waar kankerpatiënten mee te maken kunnen krijgen. Stichting ‘Beleef je Smaak’ heeft in samenwerking met IntermeZZo en kookboekenschrijfster José van Mil de folder ’40 tips en tricks’ gelanceerd op hun website. 

Drie belangrijke tips:

1. Mes, lepel en vork | Metaal in de mond kan soms heel naar aanvoelen en ‘metalig’ smaken. In dat geval is het handig om plastic bestek te gebruiken.

2. Drinken is belangrijk | Probeer gedurende de dag telkens kleine slokjes water te nemen. Dat is gemakkelijker dan grote glazen en zo krijg je toch genoeg vocht binnen. Meten is weten, dus meet de hoeveelheid die je drinkt. Zo houd je in de gaten of je genoeg vocht binnenkrijgt.

3. Prettig mondgevoel | Zachte hapjes met wat beet: zoals pasta, rijst of bijvoorbeeld flensjes zijn goed wanneer kauwen en slikken wat lastiger is, maar geen groot probleem. Ook prettig als je een droge mond hebt.

Benieuwd naar alle 40 tips & tricks? Klik hier