info@marikenhuis.nl
 06 12 53 92 03
Your Cart

Leestafel

Boekrecensie

22 mei 2019

BOEKRECENSIE

 Routeplanner door de jungle van kanker

 Met enige regelmaat worden recent verschenen boeken uit de bibliotheek van het Marikenhuis besproken door Roos-Marie Tummers. Deze keer is haar keuze gevallen op een boek van Evelien van der Werff,  Routeplanner door de jungle van kanker.

Evelien van der Werff, stewardess, onderneemster en ontwerper van onder meer de slipper Bandajanas, overleeft in 2017 voor de tweede keer borstkanker en schrijft een informatief en kleurrijk inspiratieboek voor lotgenoten.

Op haar 40ste kreeg ze voor de eerste keer borstkanker, op haar 51ste werd ze opnieuw getroffen door de ziekte. Uit het boek komt ze naar voren als een positief ingesteld persoon. Dat positieve straalt het boek op (bijna) iedere pagina uit. De uitgave oogt als een modern (dik, dat wel) tijdschrift vanwege de speelse opzet (veel korte stukken tekst, afgewisseld met fotootjes en spreuken als ‘Follow your heart but take your brain with you’.)

 Het hoofdstukje ‘Medische zorg’ is relatief kort. Meer aandacht krijgen onderwerpen als Zelfzorg en er goed uitzien ondanks alle ingrijpende behandelingen. Door in te gaan op alle belangrijke thema’s waar je als patiënt mee te maken krijgt, is het een alomvattend, volledig boek geworden, waarin iedere lotgenoot wel iets van zijn gading zal vinden.
 Natuurlijk is er ook aandacht voor de persoonlijke ervaringen van enkele vrouwen die borstkanker hebben gehad. Zij vertellen kort hun verhaal en eindigen met een tip voor een lotgenoot.

 Persoonlijk vind ik het laatste hoofdstuk het meest boeiend, daar waar Evelien schrijft over haar eigen confrontatie met borstkanker. Onderstaand citaat laat zien dat de auteur niet alleen maar haar vrolijke kant laat zien. Ook de dieptepunten krijgen aandacht:
 ‘Voorzichtig knoop ik het wijde nachthemd los. Het water van de inloopdouche is al lekker warm. Ik stap glibberend onder de douche. Met ingesloten ogen genietend van de warme straal op mijn kale bolle hoofd. Langzaam open ik mijn ogen en kijk naar beneden. Felrode littekens ontsieren de witte, ongelijke, kleine geïmplanteerde borsten. Daaronder een bolle, afzichtelijk opgezwollen buik.
Mijn blik vervolgt zich naar de eens mooi gespierd, maar nu opgezette benen. Ik barst in snikken uit. Waar is in godsnaam Evelien gebleven?! In welk afzichtelijk lijf ben ik de afgelopen 1,5 jaar terecht gekomen?’

 Met dit boek rondt zij haar periode met borstkanker af. Haar boodschap aan de kanker is duidelijk:

 Beste kanker,
Ik had onze relatie 11 jaar geleden al beëindigd. Blijkbaar was ik niet duidelijk genoeg. Ineens stond je meer aanwezig dan ooit voor mijn deur. Vieze stalker. 
Het is echt voorbij. Oprotten nu. Probeer het niet weer want ik heb nu een hele gezonde relatie en ga verder zonder jouw negatieve en ziekmakende invloed.
Adieu, Evelien

Recensie geschreven door Roos-Marie Tummers, vrijwilliger bij het Marikenhuis

______________________

18 oktober 2018

'De volgende scan duurt vijf minuten'

Met enige regelmaat worden recent verschenen boeken uit de bibliotheek van het Marikenhuis besproken door Roos-Marie Tummers. Deze keer is haar keuze gevallen op een boek van Lieke Marsman, 'De volgende scan duurt vijf minuten'.

Eenzaamheid is een van de belangrijkste thema’s in dit prachtige boekje van de jonge auteur Lieke Marsman. Op 27-jarige leeftijd wordt bij haar kraakbeenkanker (chondrosarcoom) ontdekt. Anderhalve week na deze diagnose wordt met spoed een groot deel van haar schouder verwijderd.

Kanker is een eenzame ervaring   
Marsman opent haar boekje met enkele indrukwekkende gedichten. In de meeste gedichten staat haar ziekte centraal, maar ze schrijft ook over politiek. Politiek hield haar altijd al bezig, maar nu is er een extra reden: ‘Allereerst had ik over politiek schrijven nodig om niet volledig door de kanker opgeslokt te worden. Doorgaan met waar ik voor mijn diagnose mee bezig was, helpt me in mijn herstelproces. Hoeveel steun uit je omgeving je ook krijgt, kanker is (net als alle andere ziektes) een eenzame ervaring: de angst voor de eigen dood is de meest eenzame ervaring die er is.’

Lees de volledige recensie van Roos-Marie Tummers
____________________________________________ 

Eerdere recensie van Roos-Marie: "Als je dit leest ben ik er nog", auteur Jette Vonk.

Ook een recensie schrijven?

Hebt u ook een boek gelezen waarover u enthousiast bent en dat u is bijgebleven? En wilt u hierover een stukje schrijven? Stuur een mail aan Roos-Marie Tummers: R.Tummers@iknl.nl

Voor u gelezen...

Nog enigszins te hooi en te gras vindt u hier leesvoer met interessante onderwerpen. Daarnaast vindt u in het Marikenhuis een ruim gesorteerde bibliotheek met alle mogelijke oncologische onderwerpen. Van zorgboeken tot boeken voor kinderen, van ervaringsboeken tot boeken met informatie over mogelijke behandelingen, van boeken over psychosociale gevolgen voor patiënt (en zijn of haar omgeving) tot boeken waarin humor een belangrijke rol speelt in het omgaan met kanker. Al deze boeken worden uitgeleend. Laat u informeren door onze gastvrouwen of gastheren.

Hieronder onze huidige, tamelijk willekeurige online selectie. Hebt u iets voor onze leestafel, stuur dan een mail aan pr@marikenhuis.nl met uw suggestie.

April 2019 - Bianca Peters, vrijwilliger bij het Marikenhuis: Een inspirerende vrouw met een indrukwekkend levensverhaal.

 April 2019  | “Met een warm hart en een rechte rug.”  | Persoonlijke verhalen over de impact van kankerop relaties. De verhalen zijn verzameld doorde Academie 'Coaching rondom kanker'. KLIK HIER om naar deze bijzonder verhalen te gaan..

Maart 2018 | NVPO 25 jaar
Dit jaar bestaat de NVPO, de Nederlandse Vereniging voor Psycho-Oncologie, 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan is een zeer lezenswaardig jubileumnummer uitgebracht met daarin ook aandacht voor IPSO, de overkoepelende organisatie van inloophuizen waartoe ook het Marikenhuis behoort. 
Klik hier om het jubileummnummer in te zien (pdf)

Volkskrant november 2016

"'Ik leef al 27 jaar met een donkere wolk boven mijn hoofd'

De diagnose 'kanker met uitzaaiingen' was nog niet zo lang geleden een doodvonnis. Steeds vaker leeft de patiënt nog jaren, zelfs meer dan tien jaar. Hoe is het om als chronisch zieke kankerpatiënt te leven?

Lees het hele artikel (Volkskrant november 2016)

Lees ook: Ongeneeslijke kanker steeds vaker niet dodelijk

_____________________________________________________________

OncoZorg, februari 2017


Oncozorg is een tweemaandelijkse magazine met onderbouwde informatie voor kankerbetrokkenen (patiënten, overlevers, hun naasten en behandelaren). In deze uitgave staan onder meer de volgende artikelen:

 • Voeding bij kanker
  Goede en slechte keuzes
  Wanneer patiënten van hun arts te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben, vragen ze zich vaak af of ze hun voedingspatroon moeten veranderen. Is er een dieet dat de kans op genezing vergroot? Moeten ze zwaarder worden of juist afslanken? Is het verstandig om voedingssupplementen te gaan gebruiken? De antwoorden die het internet, sommige complementaire zorgverleners en populaire media op deze en andere vragen geven, zijn vaak inconsistent, niet zelden onjuist en soms zelfs qua uitwerking regelrecht gevaarlijk.

 • Slechte vetten
  Kunnen de uitzaaiing van tumoren versnellen
  Een dieet met veel slechte verzadigde vetten verhoogt de kans dat tumoren zich over het lichaam verspreiden. Dat suggereert een dierstudie die Spaanse onderzoekers, verbonden aan het Barcelona Institute for Research in Biomedicine (IRB) hebben gepubliceerd in Nature.

 • Informatiebehoefte bij borstkanker
  Omtrent lichamelijke klachten bij patiënten met borstkanker
  Patiënten met borstkanker hebben na afronding van de medische behandelingen veel vragen over de verdere zorg die zij nog nodig hebben. Volgens oncologie- en oedeemfysiotherapeut Lianne Holzapfel, werkzaam bij Medisch Centrum Zuid in Groningen, stelt voor om deze patiënten meer informatie te geven over de lichamelijke klachten die zij kunnen verwachten.

 • Aspirine
  Hoe een lage dosering kanker kan helpen voorkomen
  Een kleine dagelijkse dosis aspirine kan de vorming van kankercellen voorkomen. Naast gezonde voeding, lichaamsbeweging en het terugdringen van het gebruik van alcohol, suiker en tabak, kan aspirinegebruik daardoor misschien het pallet aan preventieve maatregelen tegen kanker verbreden. Dat suggereert Amerikaans reageerbuisonderzoek dat is gepubliceerd in AJP: Cell Physiology.

 • Cold caps
  Hoofdkoeling kan haarverlies bij chemo voorkomen
  Het gebruik van cold caps kan de kans op haaruitval tijdens chemokuren drastisch verminderen. Die conclusie trekt de Amerikaanse oncoloog Julie Rani Nangia uit een experiment waarin 235 vrouwen met borstkanker meewerkten.


KLIK HIER om het ONCOZORG-magazine online te lezen.

_____________________


'COACHING BIJ KANKER – BEGELEIDING VANUIT LEVENSKUNST’ 

auteur: INGE HIDDING

Boekomalg Coaching bij kankerAnnet Hoogenbirk over het boek: 'Een praktisch boek met een prikkelende titel!' Inge Hidding schreef dit boek specifiek voor coaches. De inhoud ervan is echter voor een breder lezerspubliek geschikt: iedereen die te maken heeft met het begeleiden van mensen met kanker kan er zijn of haar voordeel mee doen. Inge Hidding is zelf ervaringsdeskundige. Ze kent de thema’s die ze beschrijft vanuit haar ervaring als patiënt maar ook vanuit haar werkrelatie met cliënten. 

Lees de volledige recensie van Annet Hoogenbirk 
Annet Hoogenbirk is geestelijk begeleider, coach en theologe. Zij is gespecialiseerd in begeleiding van mensen met kanker.

______________________________

KANKERPATIËNT KRIJGT TE WEINIG PSYCHISCHE ZORG

Lees het interessante artikel in NRC Handelsblad. Patiënten met een ernstige lichamelijke ziekte, zoals kanker, krijgen vaak niet de psychische zorg die ze nodig hebben. Artsen die, bijvoorbeeld, kanker behandelen hebben te weinig tijd voor psychische hulp en zij herkennen psychische problematiek bovendien onvoldoende. Een van de conclusies: 30 procent van de kankerpatiënten heeft gespecialiseerde psychosociale zorg nodig. Klik hier om het artikel te lezen.

____________________________

DE KWETSBARE PATIENT

In het boek ‘De kwetsbare patiënt. Patiëntgerichtheid in het ziekenhuis: ervaringen en beschouwingen‘ beschrijft oud-zorgprofessional Paul Goderis het grote belang van het centraal stellen van de patiënt op het vlak van bejegening, informatievoorziening en besluitvorming. Dat doet hij aan de hand van concrete persoonlijke voorbeelden. Het is een indringend verhaal van iemand die van hulpverlener patiënt werd, hij kreeg schildklierkanker. Het is een pleidooi voor een geneeskunde waarin de behandeling van het zieke lichaam hand in hand gaat met aandacht voor de zieke persoon. Meer informatie over het boek en zijn auteur vindt u op www.dekwetsbarepatient.nl.

_____________________________

BELEIDSVISIE KWF KANKERBESTRIJDING

Beleidsvisie KWF Kankerbestrijding (2015-2019) met de hoofdlijnen van de keuzes en ambities voor de komende vier jaren.
Toelichting door KWF: 'Eén op de drie Nederlanders is in zijn leven gedurende korte of lange tijd kankerpatiënt. KWF Kankerbestrijding droomt van een wereld waarin niemand meer sterft aan kanker. Deze droom kunnen we dichterbij brengen door waar mogelijk te voorkomen dat mensen kanker krijgen, de ziekte zo vroeg mogelijk te ontdekken en de behandeling van de ziekte te verbeteren. Samen met u willen we in de komende vier jaar grote stappen voorwaarts te zetten in de kankerbestrijding.'

Geïnteresseerd in het visierapport 2015-2019 van KWF kankerbestrijding? Klik hier 

 ______________________________

WAT NU?

Gids voor wie te maken krijgt met ongeneeslijke ziekte (augustus 2014). Geschreven door (o.a.) Jaap Schuurmans, huisarts en consulent Palliatieve Zorg.

‘Eindelijk een samenhangend boek dat mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten wegwijs maakt in de palliatieve zorg. Op nuchtere wijze gaan de auteurs in op de meest voorkomende klachten en problemen, de mogelijkheden van zelfzorg en de professionele zorg die verwacht mag worden. Het lofwaardige doel is mensen te helpen zo lang mogelijk regie over hun leven te houden’, aldus Kris Vissers, hoogleraar pijn en palliatieve geneeskunde, Radboudumc Nijmegen.

Specificaties: ISBN 9789036807616 / prijs: €15,00 / 156 pagina’s, geïllustreerd /  / uitg. Bohn Stafleu van Loghum / bestellen
Meer info: klik hier

  ______________________________